Technasium opdracht 2 jaar 2

Samen met mijn groepje (Ik, Liam, Emil en Roemer) kregen wij de Eurekacup opdracht om energie slurpende pretparken of zwembaden te voorzien van duurzame energie. Wij kozen voor een waterpark.

Voor ons vooronderzoek moesten we eerst alle installaties in de technische ruimte van het waterpretpark onderzoeken en het programma van eisen opstellen. We weten wat er nog op gas werkte, want de opdracht heette van gas los. Dus was het makkelijker om te onderzoeken als we de technische ruimte van een waterpark konden bezoeken.

Wij belden naar Centerparcs Zandvoort, want dat lag het dichtstbij Amsterdam en we kregen later via een mail antwoord dat we mochten komen. We kregen een rondleiding door de technische ruimte en we ontdekten dat het enige dat daar nog op gas liep de verwarming was. Dat is ook het meest energie slurpende deel, want dat hele waterpark moet verwarmd worden.

Eerst hadden we bedacht om windmolens te plaatsen, maar dat vonden we niet echt origineel. En dus begonnen we andere manieren op te zoeken om stroom op te wekken en uiteindelijk kwamen we op de getijdenturbines. De getijdenturbines zijn een soort windmolens, maar dan pas je ze toe onder water en wekken ze stroom op door het getij. Door de beweging bij eb en vloed zorgt dat ervoor dat de molens elektriciteit kunnen opwekken. En Centerparcs Zandvoort ligt dicht aan de zee dus dat was perfect.

Via een grote buis onder de grond kon de stroom die werd opgewekt door de getijdenturbines zo naar de technische ruimte. Een warmte koude pomp zorgde ervoor dat de energie omgezet kon worden in verwarming voor het pretpark. Dat was ons idee en we hebben het uitgewerkt tot een maquette. En daarna moesten we het presenteren aan de ouders die konden stemmen welk project ze het best vonden, maar helaas hebben we niet gewonnen.

Afbeelding getijdenturbine

Getijdenturbines Oosterscheldekering
Een getijdenturbine is te vergelijken met een windmolen. De techniek is grotendeels hetzelfde, maar de wieken zijn kleiner en draaien mee met de stroomrichting. Bovendien is het getij een constante factor waardoor stroomproductie verzekerd is. Eind 2015 zijn vijf getijdenturbines om getijdenenergie op te wekken voor 1.000 huishoudens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s